Chef Braco Sanjin

Konstantnim usavršavanjem te odvažnim kombinacijama namirnica ostavit će svakog gosta bez daha.

Braco Sanjin je majstor kuhar I. reda, nagrađivani sudionik kuharskih natjecanja u zemlji i inozemstvu, predsjednik stručnog žirija velikog broja gastro izložbi, jedan od utemeljitelja Saveza kuhara mediteranskih i europskih regija, sudionik brojnih projekata vezanih uz promociju hrvatske gastronomije te jedan od bivših predavača na Studiju gastronomije ASPIRA-e u Splitu. Sanjin je često gostujući chef u vrhunskim restoranima u zemlji i inozemstvu, a može se pohvaliti i mnogobrojnim humanitarnim akcijama koje je ili sam pokrenuo ili im se vrlo rado odazvao.

Rođen u Rijeci karijeru je i započeo u Rijeci a potom nastavio u Istri gdje je radio u nekoliko restorana. Nakon pauze zbog rata i odlaska na bojište odlazi u Italiju u Madonnu di Campiglio. U tamošnjem hotelu „Ariston“ provodi pet godina prošavši put od sous-chefa do chefa restorana.

Povratak u Hrvatsku najprije ga vodi u Istru pa u Medulin i Staru Bašku na Krku. Potom odlazi na Pelješac u Lovište gdje ostaje tri i pol godine kao chef u Pansionu Gradina.

U stobrečki riblji restoran Epetion dolazi 2002. najprije kao konzultant na karti restorana i voditelj obuke kuhara a potom kao chef. Iz Epetiona prelazi kao chef u splitsku Neveru, potom u Griblju također kao konzultant i voditelj obuke kuhara i nakon što Griblja pod njegovom kuharskom palicom biva proglašena najboljim restoranom u Zadarskoj županiji nakon samo tri mjeseca rada, ostaje u njoj kao chef sljedećih godinu dana nakon čega odlazi u splitsku Terru, a potom u Kadenu na samom početku rada restorana i ostaje sedam godina.

Zahvaljujući njegovim uvođenjem vrhunskih namirnica, drugih tehnika kuhanja, suvremenih prezentacija i autorskih jela, Kadena postaje i godinama ostaje najznačajnija splitska i jedna od dalmatinskih gastronomskih adresa. To su prepoznali i Michelinovi inspektori te mu dodijelili Michelinovu preporuku.

Iz Kadene odlazi kao chef i konzultant u splitski O’Zlata,a poslije toga u Perivoj koji se, kako navodi Gault&Millau Hrvatska koji mu je dodijelio dvije kapice, proslavio zahvaljujući njemu, te se nakon tri godine opet vraća ”svome ditetu”, kako od milja voli nazvati splitsku Kadenu, koja se preporodila njegovim povratkom.

Iz Kadene ga u veljači 2022.godine put ponovno vraća u Griblju, ali ovaj put u ulozi vlasnika i chefa. Svojim izvanrednim jelima oživio je i vratio sjaj uspavanoj kamenoj ljepotici. Nedugo nakon svog povratka postaje članom Chaîne des Rôtisseurs Hrvatska.

Tijekom svoje desetljećima duge karijere Braco Sanjin je stekao mnogobrojna poznanstva, između ostalih i, s vrhunskim hrvatskim vinarima koji mu se uvijek vrlo rado odazovu na vinske večeri koje uspješno organizira posljednjih 15 godina.

Jedan je od pionira tematskih sparivanja vrhunskih hrvatskih vina i autorskih jela.

Na našim stolovima uvijek su svježe, kvalitetne namirnice. Vinu, kao glavnom pratećem piću u dalmatinskoj tradiciji poklanja se izuzetna pozornost. Uz vrhunsku hranu potrudili smo se i u Vinsku kartu sabrati najbolja hrvatska vina.